Tips voor marketing non-profits

5 Tips van Xapti-marketeer Siska om binnen één dag de marketing van jullie goede doel, ledenorganisatie of vereniging te verbeteren. De zomerperiode is lekker rustig. En dat geeft je de mogelijkheid om jullie marketing voor de rest van 2024 grondig voor te bereiden. In dit artikel vind je vijf handige tips waarmee je in één dag al een mooie stap kunt maken.

1. Verhalen verzamelen

De zomer is een ideaal moment om verhalen te verzamelen van mensen die bijgedragen hebben aan het werk van jullie non-profit. Interview bijvoorbeeld een vrijwilliger over wat hij of zij geleerd heeft tijdens het vrijwilligerswerk. Of ontdek waarom een lid juist bij jullie vereniging is aangesloten. Kortom, zoek verhalen die de waarde van betrokkenheid bij jullie non-profit weergeven.

Als non-profit hebben we vaak de neiging om vooral ons goede werk onder de aandacht te brengen (zoals het redden van vogels of het geven van ontbijt aan kinderen). Hoewel dat natuurlijk belangrijk is, is het voor de werving van nieuwe donateurs of leden vaak ook essentieel om te ervaren wat betrokkenheid hen persoonlijk oplevert. In dit artikel leggen we daarover meer uit aan de hand van het StoryBrand Messaging Filter. Verzamel deze zomer drie mooie verhalen van betrokken leden of donateurs, compleet met foto’s of een video, om na de vakantie te gebruiken bij jullie wervingscampagnes.

2. Optimaliseer jullie website

Hoe goed is jullie website te vinden op Google? Voor veel mensen is SEO abracadabra, maar je kunt eigenlijk heel eenvoudig een paar stappen zetten om dit te verbeteren. Als jullie website met WordPress is gebouwd (zoals veel websites), hebben we hier een paar handige tips.

  • Voeg de Yoast SEO-plugin toe aan jullie website: Yoast biedt een gratis en een betaalde versie aan. Met de gratis versie kun je al bijna alles wat je als marketeer van een non-profit zou willen. Hier leer je hoe je de gratis versie van Yoast SEO toevoegt. 
  • Kies een zoekterm voor elke pagina: Bepaal voor elke pagina welke zoekterm je wilt dat Google gebruikt om de pagina te vinden. Het thema van de pagina die je nu leest, is bijvoorbeeld “tips voor marketing non-profits.”
  • Vul de velden van Yoast in: Nadat je Yoast hebt geïnstalleerd, zie je onderaan je pagina een aantal velden. Vul bij deze velden eerst de gekozen zoekterm in, zoals je kunt zien op de afbeelding.
  • Gebruik de zoekterm in je tekst en kopjes: De zoekterm verwerk je ook verder in de tekst en in sommige kopjes. Als Yoast vindt dat je de zoekterm voldoende vaak hebt gebruikt, krijg je een groen gezichtje te zien (zie de afbeelding hieronder).

Door Yoast SEO toe te voegen, kun je simpel en gratis beginnen met het verbeteren van de vindbaarheid van jullie website! Een lekker klusje voor tijdens de zomerperiode, of niet?

marketing-tips-non-profits

 

3. Donateurs bedanken

Donateurs bedanken, dat doen jullie natuurlijk al! Maar het is cruciaal om regelmatig en op verschillende manieren je waardering te tonen. Dit versterkt de band met jullie donateurs en verhoogt hun betrokkenheid bij jullie organisatie. Misschien kun je in de zomer een spontane actie bedenken om een paar donateurs extra in het zonnetje te zetten. Hierbij een paar ideeën:

  • Handgeschreven brief of kaart: Een persoonlijke noot kan veel betekenen. Te veel werk? Gebruik dan een dienst zoals Writify.
  • Eervolle vermelding op de website: Geef donateurs een speciale plek op jullie website om hun steun te erkennen.
  • Bedankvideo: Maak een korte video waarin je de donateurs persoonlijk bedankt.
  • Bedankje in lokale kranten: Plaats een dankbericht in lokale of regionale kranten om je waardering publiekelijk te tonen.
  • Persoonlijk telefoontje: Bel donateurs persoonlijk op om hen te bedanken, zonder meteen om een nieuwe gift te vragen.

4. Segmenteer de database

Krijgt iedereen dezelfde nieuwsbrief van jullie? Dan is de zomer een perfect moment om te beginnen met segmenteren! Door je doelgroep op te delen in subgroepen, kun je gerichter communiceren en relevantere inhoud sturen. Nieuwsbrieven die gepersonaliseerd zijn op basis van interesses, betrokkenheid of demografische gegevens vergroten de effectiviteit van je boodschap aanzienlijk. Ontvangers voelen zich meer gewaardeerd en begrepen wanneer ze content ontvangen die specifiek op hen is afgestemd. Tip: begin klein en maak bijvoorbeeld twee segmenten. Het aanpassen van je communicatie per segment kost tijd, dus bouw dit rustig op.

5. Evalueer communicatiekanalen

Als marketeers hebben we vaak een voorkeur voor bepaalde communicatiekanalen of het gevoel dat we op social media moeten zitten. Deze zomer is een goed moment om te evalueren via welke kanalen je daadwerkelijk de meeste mensen bereikt met het minste werk. Sommige non-profits kiezen ervoor om niet veel gebruik te maken van social media, omdat het teveel tijd kost in verhouding tot de hoeveelheid relevante mensen die bereikt worden. Voor veel non-profits zijn gewone e-mails het meest effectief. E-mails kunnen in bulk verstuurd worden en komen (anders dan nieuwsbrieven) vaak langs het spamfilter en langs het reclamefilter van de inbox. Andere non-profits ervaren juist dat social media een manier is om hun doelgroep direct aan te spreken. Welk communicatiekanaal is voor jullie het meest doeltreffend? Door dit te analyseren, kun je je inspanningen beter richten en meer impact maken met minder werk.

Wil je meer weten over Xapti en hoe wij helpen met het veilig bijhouden van jullie data, het segmenteren van die data en het versturen van e-mails? Neem even contact op! We leggen het graag uit, zonder dat daar kosten aan verbonden zijn.

Terug naar overzicht

Geplaatst op 2 juli 2024